ВИДОВЕ ПЕРЛИ

Сладководни перли

Култивираните сладководни перли предизвикаха револция в перлената индустрия, правейки перлите достъпни. Множеството форми, цветове и размери тласкат дизайн в вълнуващи нови посоки. Качеството на сладководни перли непрекъснато се подобрява и днес висококачествените сладководни перли достигат нивото на много соленоводни перли, което ги прави истинска алтернатива за ценителите на високия клас перлите.

Характерно за сладководните перли е, че ядрото при тях е изключително малко и съответно седефения слой около него е много дебел. Това води до по-издръжливи и по-малко податливи на износване перли. От друга страна липсата на мънисто в сладководната перла прави по-малко вероятно сладководните перли да са с кръгла форма.

По-голяма част от производството на сладководни перли днес идва от Китай, но отглеждането в много по-малък мащаб се случва и в Япония и САЩ. Процесът на отглеждане на сладководните перли може да продължи от 2 до 6 години, в края на който от една мида могат да бъдат събрани понякога до 32 красиви перли.  

Сладководните перли, които се използват в бижутерската индустрия са само една малка част от всички получени перли. В действителност по-голямата част перли е под необходимото качество и се смила на перлен прах, който се използва предимно в козметичната индустрия.

Естествените цветове на сладководните перли са нюанси на бяло, прасковено, розово, виолетово. Черните сладководни цветове са вариации на пауновозелно, наситено сапфирено синьо и тъмно ониксово черно.

Сладководните перли имат свой собствен уникален блясък. Висококачествените сладководни перли са с по-дълбок и по-силен блясък от перлите от Южните морета, но не достига нивото на  понякога кристалния блясък на перлите Акоя.

Кликнете тук за да разгледате колекцията от бижута от сладководни перли на Юно Пърлс.    


Морски перли Акоя

Морски перли Акоя са едни от най-известните култивирани перли. Методът за тяхното култивиране е открит в Япония през 1893 от Кокичи Микимото, където и до ден днешен се добиват най-много от този вид перли. Ето защо те често пъти се наричат “японски перли” или “японски морски перли”. 

Този вид перли се отглеждат в водите на Японско море в стридата Pinctada fucata martensii. За разлика от сладководните перли в една мида могат да се поставят само няколко 2-3 ядра, което прави добива на перли по-малък.

Кристалния блясък и кръглата форма са двете основни характеристики на японските перли.

 Японското колие Акоя остава класически аксесоар на всяка жена, което и позволява да бъде шик, елегантна или ежедневна, всичко наведнъж.

Перли от Южните морета

Таитянски перли

Перли Едисън

Перли Едисън