ВИДОВЕ ПЕРЛИ

Сладководни перли

Култивираните сладководни перли предизвикаха революция в перлената индустрия, правейки перлите достъпни. Множеството форми, цветове и размери тласкат дизайн в вълнуващи нови посоки. Качеството на сладководни перли непрекъснато се подобрява и днес висококачествените сладководни перли достигат нивото на много соленоводни перли, което ги прави истинска алтернатива за ценителите на високия клас перлите.

Характерно за сладководните перли е, че ядрото при тях е изключително малко и съответно седефения слой около него е много дебел. Това води до по-издръжливи и по-малко податливи на износване перли. От друга страна липсата на мънисто в сладководната перла прави по-малко вероятно сладководните перли да са с кръгла форма.

По-голяма част от производството на сладководни перли днес идва от Китай, но отглеждането в много по-малък мащаб се случва и в Япония и САЩ. Процесът на отглеждане на сладководните перли може да продължи от 2 до 6 години, в края на който от една мида могат да бъдат събрани понякога до 32 красиви перли.  

Сладководните перли, които се използват в бижутерската индустрия са само една малка част от всички получени перли. В действителност по-голямата част перли е под необходимото качество и се смила на перлен прах, който се използва предимно в козметичната индустрия.

Естествените цветове на сладководните перли са нюанси на бяло, розово, виолетово. Други цветове могат да бъдат постигнати чрез равномерно оцветявана в цялата дълбочина на перлата в цветовете златисто, сиво, кафяво, вариации на пауново зелено и наситено сапфирено синьо.

Кликнете тук за да разгледате колекцията от бижута от сладководни перли на Юно Пърлс.    


Морски перли Акоя

Морски перли Акоя са едни от най-известните култивирани перли. Методът за тяхното култивиране е открит в Япония през 1893 от Кокичи Микимото, където и до ден днешен се добиват най-много от този вид перли. Ето защо те често пъти се наричат “японски перли” или “японски морски перли”. 

Този вид перли се отглеждат в водите на Японско море в стридата Pinctada fucata martensii. За разлика от сладководните перли в една мида могат да се поставят само няколко 2-3 ядра, което прави добива на перли по-малък.

Кристалния блясък и кръглата форма са двете основни характеристики на японските перли.

 Японското колие Акоя остава класически аксесоар на всяка жена, което и позволява да бъде шик, елегантна или ежедневна, всичко наведнъж.


Перли от Южните морета

Най-екзотичните и желани перли в света.

"Кралицата на перлите" е заслуженото определение за тези красиви, впечатляващи с размерите си перли. Средния размер на тези перли е от 11мм до 14мм, като могат да достигнат до 20мм. За сравнение японските перли достигат максимална големина до 10мм. 

Естествените цветове на перлите от Южните морета са нюанси на бяло, златно, цвят шампанско, кремав, синкав, сребрист с различна интензивност на цвета. Красивите нюанси на перлите зависят от специфичните условия в отделните райони, като температура на водата, наситеност на водата със соли, силата на подводните течения и др.

Култивирането им се извършва в моретата на Индонезия, Мианмар, Филипини  чак до Австралия и островите в Тихия океан. Там се среща и стридата Pinctada Maxima, която е най-голямата стрида прозивеждаща перли.

Трудното им култивиране, големия размер на перлите, специфичните и редки цветове и изключително високото им качество превръщат тези перли в продукт с много висока пазарна стойност.

Колие от бели или златисти, кръгли, големи по размер перли от Южните морета представлява върхът на естествената красота! Те са особено предпочитани при изработване то на скъпи и луксозни дизайнерски бижута.

Gallery

Таитянски перли

Други много известни и скъпи перли са Таитянските перли. Това са така наречените “черни” перли, като цветовете им в действителност варират в многообразие от нюанси на тъмно зелено, синьо, сиво, пауново, сребристо и други.

Размерите им са почти толкова големи като при перлите от Южните морета - между 9мм и 14мм, а понякога дори и над 18мм. Такива перли с изключително качество се продават на аукциони с цини от хиляди евро за 1 перла.

Името на перлите идва от остров Таити част от островите на Южно-Тихоокенска Френска Полинезия. Това е един от основните райони за култивирането на таитянски перли. Процесът е сравнително дълъг и сложен, в следствие на който се получават много малко количесто перли, от които още по-малка част са с подходяща форма, повърхност и блясък за да се използват в  бижутерията.

В следващ етап се извършва селекция по качесто, големина и цвят за да се създадат красиви комбинации от нюанси в  еднородни по качество и ценови клас бижута.

Когато търсим по-различен и нестандартен стил не може да има по-добър избор от бижу с таитянски черни перли.

Кликнете тук за да разгледате колекцията ни от Таитянски и перли от Южните морета!

Сребърен пръстен с перла Таити


Колие Таити


Перла Таити на сребърно колие


Перли Едисън