Видове перли

Сладководни перли

Култивираните сладководни перли предизвикаха револция в перлената индустрия, правейки перлите достъпни. Множеството форми, цветове и размери тласкат дизайн в вълнуващи нови посоки. Качеството на сладководни перли непрекъснато се подобрява и днес висококачествените сладководни перли достигат нивото на много соленоводни перли, което ги прави истинска алтернатива за ценителите на високия клас перлите. 

Характерно за сладководните перли е, че ядрото при тях е изключително малко и съответно седефения слой около него е много дебел. Това води до по-издръжливи и по-малко податливи на износване перли. От друга страна липсата на мънисто в сладководната перла прави по-малко вероятно сладководните перли да са с кръгла форма. 

По-голяма част от производството на сладководни перли днес идва от Китай, но отглеждането в много по-малък мащаб се случва и в Япония и САЩ. Процесът на отглеждане на сладководните перли може да продължи от 2 до 6 години, в края на който от една мида могат да бъдат събрани понякога до 32 красиви перли. 

Сладководните перли, които се използват в бижутерската индустрия са само една малка част от всички получени перли. В действителност по-голямата част перли е под необходимото качество и се смила на перлен прах, който се използва предимно в козметичната индустрия.

Естествените цветове на сладководните перли са нюанси на бяло, розово, виолетово. Други цветове могат да бъдат постигнати чрез равномерно оцветявана в цялата дълбочина на перлата в цветовете златисто, сиво, кафяво, вариации на пауново зелено и наситено сапфирено синьо. 

Сладководни перли