ВЪПРОСИ

Изкуствено ли се създават култивираните перли?

Категорично не! Култивираните перли, както и естествените, растат в живи перлени миди. Изкуствените перли от друга страна не растат в миди, а се произвеждат фабрично от различни химикали и вещества. Една популярна техника за създаване на изкуствени перли включва многократно потапяне на стъклено зрънце в специална субстанция и лакиране. Докато блясъкът на изкуствените перли е отражение от повърхността, този на култивираните перли е дълбок и триизмерен, идващ от вътрешността на перлата.

Вечни ли са перлите?

С подходящото внимание и грижи перлите ще съществуват за поколения напред.

Как да се грижа за моите култивирани перли?

Козметиката, парфюмите и лаковете за коса съдържат химикали, които могат да затъмнят блясъка на перлите. Затова е желателно бижутата да се слагат след като са поставени грим, парфюм и т.н. Препоръчително е, понякога да се избърсват с мека влажна тъкан, може да се почистват и със сапун. Тъй като перлите са деликатни, добре е да се държат отделно от други бижута, които могат да наранят тяхната повърхност. Най-добре е да се съхраняват в мека торбичка или отделна кутия за бижута. Не е препоръчително да оставяте перлите в сейф в продължение на години! Перлите съдържат много малки частици вода, затова не е разумно да се оставят в суха среда за дълъг период от време. Подобни условия могат да причинят изпаряване на перлената влага и загуба на техния блясък. Перлите, които се носят често поддържат влагата си от въздуха или от тялото на човека, който ги носи.

Какви цветове, форми и големини на перлите съществуват?

Перлите се отличават с голямо разнообразие на цвят- бели, розови, лила, пауновосини, кремави, златисти, кафяви, сребристи, комбинирано оцветени. Начинът им на оцветяване все още не е достатъчно ясен. Различният им цвят се обуславя от много и различни причини: химичния състав на водата, цвета на мидата майка, в която се формират и т.н. Перлите имат кръгла, продълговата, полусферична, капковидни, крушовидна или неправилна форма. С термина “Барок” се обозначават всички останали перли с безбройни,неправилни и причудливи форми. Заради несъвършените си форми, те са най-малко ценени от любителите на традиционните перлени накити, но бароковите перли (Baroque) могат да бъдат също толкова бляскави и представителни и от тях да бъдат създадени уникални бижута.Големината на перлите се определя от техния диаметър в милиметри. За малки се считат тези до 3мм, средни – от 3мм до 7мм и едри-над 7мм.

От какво зависи цената на перлите?

За необучено око много от перлите изглеждат еднакви. Големината, формата, чистотата на повърхността и блясъка са определящи за цената. Големината зависи от възрастта на перлената мида и мястото, където е култивирана. По останалите показатели перлите се групират от специалисти с добре обучено и точно око по качество. Така се получават различни ценови класове, като перлите с топ качество по всички критерии са изключително скъпи.

Белите перли ли са най-добри?

Щом става въпрос за цвят на перлите не можем да говорим, че има най-добър, въпреки, че белите перли са най-популярни. Когато купувате първото си перлено бижу, вероятно е добре то бъде в класическия бял цвят, но цвета при перлитеноси своето очарование и разнообразие