ЗА ПЕРЛИТЕ 

Вълшебството на перлите съпътства човечеството още от  древни времена. Те са считани за най-красивото и ценно творение на природата. Със своето невероятно излъчване и магическа сила, те са неизменна част от  митологията и религията на множество култури. Древните египтяни ги ценели толкова много, че не се разделяли с тях дори и след смъртта си и са били погребвани със своите перлени украшения. Известен е случаят, при който Клеопатра  сключва облог с Марк Антоний, че може в една чаша да изпие приходите от цяла провинция. След като той приема предизвикателството, тя стрива една единствена перла от своите украшения и я изпива в чаша вино. В Римската империя те са символ на благоденствие и висок социален статус. Гърците, от своя страна, почитали божествената красота на перлите и я свързвали с любовта и брака. През Средновековието дори рицарите са носели перли, защото са вярвали, че тяхната магическа сила и блясък, ще ги предпазват от нараняване. По време на Ренесанса много кралски дворове в Европа прокарват закони разрешаващи носенето на перли единствено от аристокрацията. Със закон от 1916г., издаден от дука на Саксония, носенето на перли се разрешава и на професори, доктори и техните съпруги. За разлика от скъпоценните  камъни и ценните метали, които се добиват от земята перлите се раждат от живи миди дълбоко в морето. Камъните трябва да се режат и полират , за да са истински красиви. Перлите не се нуждаят от обработка, те се раждат от мидите с бляскавите цветове на дъгата. В исторически план перлите са символ на благоденствие и могъщество. По времето, когато ювелирите не са владеели техниката  на полиране, перлите са имали по-висока стойност и от диамантите.

Качество на перлите

Перлената индустрия няма съгласувана единна стандартизирана система за класифициране на перлите. Използваните системи са най-често ориентировъчни и неизчерпателни. Качеството на перлита, а съответно и тяхната цена се определят от формата, повърхността, блясъка и размера на перлите.

Форма

Култивираните перли днес могат да бъдат с разнообразни кръгли, полукръгли, продълговати, капковидни и по-ексцентрични форми (барокови перли) . Кръглата форма е най-често търсена като класическа, но другите форми като капковидна, овална, барокова са търсен елемент за по-екстравагантни и интересни бижута. Барокови перли наричаме перлите с разнообразни, понякога причудливи форми, които могат да бъдат също толкова бляскави и представителни и от тях да бъдат създадени уникални бижута.

Повърхност

Повърхностната текстура е кожата на перлата и важна характеристика. При висококачествените перли тя трябва да е чиста и гладка и без петна. От друга страна фините петна и малки белези, които не влошават цялостната текстура на повърхността, са често срещани и са част от естествената текстура на перлата. Често пъти тези малки белези ни показват, че перлата е естествена, а не изкуствена. При покупка на перли, ние сами трябва да решим дали ни харесват уникалностите на перлите с техните естествени несъвършенства или търсим перфектната повърхност на висококласните, но и много по-скъпи перли.

Блясък

Блясъкът е от най-важните фактори за качеството на перлите, като той също до голяма степен влияе на тяхната цена.

Размер на перлите

Големината на перлите се определя от техния диаметър в милиметри. За малки се считат до 3мм; средни - от 3мм до 7мм; и едри тези над 7мм. Най-големите перли достига до над 20мм. ЮНО ПЪРЛС предлага бижута с перли с големина до 20мм барокови перли!!!

Как да разпознаем естествените от изкуствените перли?

Визуално: естествените перли най-често имат малки несъвършенства по повърхността си, като малки резки и точици, наричани белези, които могат да се забележат при внимателен оглед. Формата им може да не е перфектно кръгла, което ги отличава от изкуствените топчета. Само при много високо качество естествени перли може да не се забелязват белези и формата е перфектно кръгла, но тогава и цената ще съответства на качеството.

Температура: естествените перли са студени на допир

Структура: при поставяне между предните зъби и леко разтриване се усеща зърнестата структура на седефа, докато при изкуствените перли повърхността се усеща гладка като стъкло

Повърхност: при леко драсване с ножица по повърхността на естествената перла не остава следа, а на острието може да остане малко перлен прах. Ако се опита същата процедура с изкуствена перла, повърхността ще бъде наранена, а перлата ще е негодна за употреба. (При съмнение за изкуствени перли е по добре да се ползва метода със зъби за да не се нарани перлата, ако тя е изкуствена)

Поради горното си свойство, естествените перли вероятно ще се задържат много по-дълго във вашата кутия за бижута от изкуствените и при нормална употреба спокойно може да ги носите с години. (Моля, прочетете и информацията “Грижа за перлите” ).